Petek/Friday, 06. 05. 2011, posneto/shot on 08. 05. ob/at: 19:31:30 UTC+2



Ste že slišali za Smolevško jezero ...?

Have you ever heard about Smolevško jezero (Lake Smolevec) ...?

Nikon D3 + Nikkor 14-24/2.8 AF-S @ 14mm, f/8, 1/125s, ISO 400

8 komentarji:

stebriček pravi ...

vrejetn se tukaj napaja smolevšk orel, avtohtona in zelo redka vrsta ujede, ki živi samo na območju Smolevca :) :) :)

Jan pravi ...

Še stric gugl vrže ven samo povezavo do tvojega bloga :) a zadeva je umetnega nastanka al kako?

Andrej Korenč pravi ...

Gugl žal ne pokriva vsega o Logatcu, ker je materiala enostavno preveč. So pač stvari, ki jih gugl ne zmore.

To s smolevškim orlom drži, ja, je pa pred časom završalo tudi v Evropski komisiji, ko je zaokrožila novica o domnevni ruski investiciji v Smolevško jezero. V Rusiji namreč obstaja močan interes za gradnjo ribjih gojišč za pridobivanje iker oz surovine za kaviar. Smolevška kečiga oz. jeseter je namreč širom sveta poznana kot izvrstna sladkovodna riba, iz katerih pridobivajo najbolj cenjene vrste kaviarja. Odveč je omemba dejstva, da ima v tem jezeru kečiga primat in je poleg žibrških paglavcev edina tu živeča žival.
Tito, dolgoletni in dosmrtni, predvsem pa nekdanji maršal ter predsednik SFRJ, je postal širši javnosti znan prav zaradi svoje legendarne izjave "Đabe havanka posla karanja, ako pre nije bilo kavijarja od Smolevca!", s čimer je mislil prav na jesetra in njega ikre iz dotičnega jezera.

Med domačini kroži pa tudi anekdota, ki je najbrž traparija, pa vendarle; več ljudi naj bi že videlo kečige skakat iz jezera tudi do višine dveh metrov nad gladino, med letom naj bi pa celo požvižgavali - po tonih komada "Najlepša je gornlogaška fara" ...

In zapomnite si; za vse to ste prvič slišali na fotoBLOGatcu! Včeraj nemogoče, danes eksluziva, jutri že v šolskih učbenikih!

rozi pravi ...

kül :) poletje v logatcu bo noro - baje bojo tud rampo za skakat postavl!

Matej Mihelčič pravi ...

To je konkurenca propadlim marekam...

Foton pravi ...

V višjih krogih se bojda govori, da je Smolevško jezero v ožjem izboru za uvrstitev na seznam UNESCOVE svetovne dediščine, kar bi ga postavilo ob bok Škocjanskim jamam. Stvar naj bi bila realizirana v letu 2026.

Anonimni pravi ...

Da pojasnim: tole jezero je gladina pitne vode oziroma vodonosnika, ki napaja naš logaški vodovod- stvar nas bi morala skrbeti!

Anonimni pravi ...

Smolevško ali Čerinovo jezero!
Ata Gugl bo še bolj zmeden.